(Kinder)Osteopathie

Osteopathie

Osteopathie en kinesitherapie zijn begrippen die dikwijls door elkaar gebruikt worden en waar het verschil niet altijd duidelijk is. Een osteopaat behandelt niet altijd om de locale pijnregio maar probeert te bekijken welke invloeden er zijn om een letsel te veroorzaken en te onderhouden. Welke invloed hebben de onderste ledematen op het letsel (voetafwijking, …), komt er een invloed vanuit een orgaan (verzakking, litteken, ontsteking, …) op het letsel, welke invloed heeft het ademhalingsmechanisme/thorax (ribben, middenrif, frequentie en intensiteit van de ademhaling, …) op een letsel, heeft een kaak/hoofdregio een invloed op een nekletsel,welke is de invloed van een algemene (over)belasting (emoties, stress,…) …

Om de behandeling te laten slagen is het erg belangrijk dat de osteopaat zijn technieken altijd aanpast aan de belastbaarheid van zijn patiënt. Indicaties voor osteopathie zijn: rug en nekklachten, gewrichtsklachten (schouder, voet, knie, …) hoofdpijnen (cluster, spanning, migraine, ..), kaakproblematiek, maag/darmklachten, stressklachten ontstekingsklachten (tenniselleboog, achillespeestendinitis, bursitis van de heup), uitstralingpijnen in benen, tintelende vingers, zware vermoeide benen, carpaaltunnelsyndroom, …

Kinderosteopathie

Osteopathie kan net zoals bij volwassenen worden toegepast bij baby's en kinderen. Problemen kunnen al beginnen in de buik van de moeder. Ook is de geboorte van een baby een heel natuurlijk, maar eigenlijk ook een heel complex gebeuren. Het kind moet heel wat trek- en drukkrachten verwerken en het is opmerkelijk hoe het deze krachten met behulp van compensatiemechanismen kan opvangen.
Onopgeloste disfuncties die leiden tot mobiliteitsbeperkingen veroorzaken bij vele kinderen en volwassenen problemen. Hoe vroeger men erbij is, hoe groter de kans dat het lichaam de beperking of de dominantie volledig kan lossen.
Osteopathie bij kinderen verhoogt hun eigen genezings- en verdedigingsmechanismen om dan zelf hun optimale gezondheid te kunnen herwinnen en te behouden.
• Indicaties voor osteopathie bij baby's zijn: reflux, asymmetrie van het hoofdje, huilbaby, kiss-syndroom, slaapstoornissen, torticollis, darmkrampjes, …
• Indicaties voor osteopathie bij kinderen: rugpijnen, scoliose, hoofdpijn (migraine – spanningshoofdpijn), algemene klachten zonder oorzaak, stressklachten, maag- en darmklachten, orthodontie, gedragsontwikkelingsstoornissen, …